preskoči na sadržaj
 

 

GLOBE aktivnosti 

Dana 6. veljače 2020. učenici GLOBE skupine OŠ Cetingrad prezentirali su svoj rad ,učenicima sedmog razreda OŠ Eugena Kvaternika Rakovica, u GLOBE skupini te ih motivirali da i se i oni učlane u veliku obitelj Globovaca. Učenici su mogli saznati više o samom programu, kao i to da GLOBE predviđa redovita i kontinuirana učenička mjerenja i opažanja u neposrednom okolišu škole. Mjerenja i opažanja obavljaju se na području atmosfere, vode, tla i pokrova, a rezultati istraživanja se međusobno upotpunjuju i povezuju, čime se ostvaruje program cjelovitog praćenja stanja okoliša. Prikupljeni se rezultati unose u zajedničku bazu podataka na GLOBE serveru, koja je otvorena i preko interneta dostupna svim posjetiteljima. Ovim predstavljanjem njihova škola dobila je poziv da se uključi u projekt i na taj način da se osvijesti važnost za ekologijom kod učenika, da se vlastitim naporima pridonese boljitku čovjeka i prirode, da se učenici upoznaju sa svim vremenskim prilikama i dožive cjelogodišnje prirodne pojave.

                                                                       

Studying our planet from space

U utorak, 29. listopada 2019.g., u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić u Karlovcu, održano je predavanje "Studying our planet from space". Predavanje su održali stručnjaci NASE-e iz laboratorija za mlazni pogon, Peter Falcon i Kalina Velev, koji su također GLOBE partneri te su prepoznali dugogdišnji kvalitetni rad GLOBE škola iz Hrvatske. Predavanje je bilo izrazito zanimljivo te smo saznali čime se bave znanstvenici u NASI, načine na koji istražuju svemir,posebice istraživanja na Marsu, kako se provode znanstvena istraživanja na Zemlji i zašto su nam ona važna ponajviše istraživanja oblaka, u čemu i učenici, uključeni u GLOBE program, također sudjeluju.  

ZASADI DRVO, NE BUDI PANJ - 28.10.2019

U okviru građanske inicijative "Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj" učenici i djelatnici OŠ Cetingrad uključili su se u akciju"Zasadi drvo, ne budi panj". Tako su u dvorištu škole zasađene sadnice. Koordinator aktivnosti u školi je učiteljica prirode i biologije Ljiljana Panjević, a cilj akcije je da se zasadi što više stabala i sadnica kako bi se doprinijelo ozelenjivanju  urbanih sredina i istaknula važnost zelenila.

RADIONICA PREPARIRANJA KUKACA - 10.4.2019.

U organizaciji Gradskog muzeja Karlovac u OŠ Cetingrad je održana radionica prepariranja kukaca.  Učenici su imali priliku saznati sve o entomologiji - znanosti o kukcima kroz prezentaciju koju su održali djelatnici muzeja Luka Čorak i Karlo Mandić. U drugom dijelu radionice učenici su samostalno preparirali i crtali kukce. Kako bi pokazali što su naučili na kraju su morali odrediti u koju skupinu pripadaju kukci koje su preparirali i crtali. Za sve zainteresirane učenici od 5. do 8. razreda preparirali su kukce iz roda GRYLLUS - ŠTURCI ili zrikavci porodica kukaca ravnokrilaca.

 

MEĐUŽUPANIJSKA SMOTRA GLOBE ŠKOLA - 15.03.2019.

Međužupanijska smotra GLOBE škola održana je u OŠ Banija. Obzirom da naša škola aktivno provodi GLOBE program, sudjelovali smo na smotri gdje smo predstavljali svoj rad u protekloj godini prema utvrđenim propozicijama iz kataloga natjecanja i smotri. U sklopu programa provodimo atmosferska, hidrološka, fenološka, biometrijska i pedaloška mjerenja. Nadamo se odlasku na državnu smotru i natjecanje Hrvatskih GLOBE škola. Našu školu predstavljali su: Kemal Mušić, Mihaela Štefanac i Marija Kučinić.

MEĐUŽUPANIJSKA GLOBE SMOTRA - 10.03.2017.

Međužupanisjka GLOBE smotra regionalnog centra Karlovac održala se 10.03.2017.u OŠ Mahično, drugu godinu zaredom.

Našu školu na smotri su predstavljali: Amna Beganović, Arijana Grdić i Kemal Mušić.  Naša škola predložena je za Državnu GLOBE smotru.

SKUPLJANJE PLASTIČNE AMBALAŽE  - 11. travnja 2014. 

Globovci su organizirali akciju prikupljanja plastične ambalaže. Prikupljeno je oko 200 plastičnih boca koje su slijedeći dan  predane za otkup.

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA VODA - 25. ožujka 2014.

Učenici naše škole obilježili su Svjetski dan voda. Globovci su sudjelovali prezentacijom svog sudjelovanja u Šumarskoj i drvodjeljskog školi Karlovac te prezentacijama koje su pripremili: Energija valova, Energija plime i oseke, Štednja vode i Onečišćenje voda. Globovci 5. razreda sudjelovali su prigodnim recitacijama.

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG METEOROLOŠKOG DANA I SVJETSKOG DANA VODE U KARLOVCU - 24. ožujka 2014.

U Šumarsko-drvodjeljskoj školi u Karlovcu obilježeni su Svjetski metoerološki dan i Svjetski dan vode. U obilježavanju su sudjelovali  i naši globovci kroz prezentacije meteoroloških radionica, pogledali su fotografije učenika Šumarske škole i slušali  predavanje sinoptičarke Dunje Mazzoocci Drvar.

MEĐUŽUPANIJSKA GLOBE SMOTRA  - 11. ožujka 2014.

Globovci su sudjelovali u GLOBE smotri koja se ove godine održala u Jastrebarskom Predstavnici Globe programa bili su: Ivan Sokolić, Ivona Štefanac i Melina Lončarić.

POSJET LOVAČKOM DRUŠTVU KUNA   - 7. veljače 2014.

Globovci su posjetili LD Kuna iz Cetingrada. LD osnovano je 1996. godine. Društvo pokriva općinu Cetingrad (140 km2). Prirodne granice su rijeke Korana i Glina.

Lovci su upoznali učenike sa lovištem i objasnili su kako brinu o divljači tijekom zime. Vidjeli su hranilište i solište za srne i divlje svinje kao i visoku čeku. Lovci su pokazali i oranicu koju obrađuju i sade zob koji je hrana divljoj svinji tijekom godine.

Učenicima je bilo lijepo i poučno.

  

SAJAM VLASTELILNSTVA

Učenici predmetne nastave koj su uključeni u Globe, 31. svibnja 2013. godine, posjetili su Sajam Vlastelinstva koji je održan na Dubovcu u Karlovcu. Učenike je vodila učiteljica prirode i biologije Ljiljana Panjević. Na sajmu su bili sljedeći učenici: Abdić Layla, Galetić Matea, Lončarić Melina, Tominac Kristina, Kučinić Magdalena, Paulić Stela, Beganović Hana i Ogrešević Evelina. 

Sajam Vlastelinstva Dubovac je kulturno, turističko, edukativna manifestacija koja se održava svake godine na Starom gradu Dubovac, u Karlovcu. Organizator te manifestacije je udruga Bratstvo svetog Mihovila i grad Karlovac. Učenici su sudjelovali u tri radionice, u radionici mačevanja, radionici povijesnih plesova i narodnih igara te radionici izrade nakita. Bilo je poučno, interesantno i zabavno. 

 

MIŠKOVIĆEV BRIJEG

24. svibnja 2013. godine Globovci su opet posjetili šumu Miškovićev brijeg. Tamo su ovaj put vršili biometriju, određivali su pokrovnost krošnje i pokrovnost prizemnog sloja, visinu i prsni promjer stabla.

SKUPLJANJE PLASTIČNIH BOCA

Osim starog papira i plastičnih vrećica, Globovci su počeli sakupljati i plastične boce. Možemo biti mirni kad znamo da bar netko u našoj sredini vodi brigu o ekologiji, prirodi koja nas okružuje i okolišu. Učenici sakupljaju plastične boce te potiču roditelje i sve zaposlenike kako bi što više skupili. Pozivamo Vas da ako imate kod kuće takvu vrstu otpada, koji nemate gdje sortirati, donesite u našu školu i mi ćemo se pobrinuti kako bi to završilo na pravom mjestu.

                                       

 

ŽIVOT S PARKOM

10. svibnja 2013. godine, učenici OŠ Cetingrad sudjelovali su na radionicama povodom EU tjedna u Vrbančevom perivoju od 10:00 do 14:00 sati. Radionice je organizirala javna ustanova Natura Viva. 9 učenika je sudjelovalo u edukativno-umjetničkom projektu Živjeti s parkom. Ovim projektom obilježava se Međunarodna godina suradnje na području voda kroz suradnju različitih ustanova. Učenici su sudjelovali u sljedećim radionicama: 

1. Osjećam prirodu oko sebe (upoznavanje s Brailovim pismom)

2. Vodene kreacije (izrada staklenih instalacija s motivima europskih Natura 2000 vrsta)

3. Vodeni svijet (radionica parka prirode Žumberak, Samoborsko gorje)

4. Nove invazivne vrste rijeke Korane (radionica - prezentacija)

5. Edukativna šetnja perivojem (učenenje o bitnim obilježjima perivoja)

Učenici su nakon radionica, u školi, izradili plakat vezan za radionice.

S obzirom na cijeli dan proveden u prirodi, možemo s lakoćom donijeti zaključak da su se učenici divno proveli,a to nam je potvrdila i njihova voditeljica, učiteljica prirode i biologije Ljiljana Panjević koja je rekla da je bilo lijepo i vrlo poučno, a učenici su bili jako sretni i zadovoljni cijelim programom.

 

ZELENI KORAK

Potencirali smo uključenje cijele škole u akciju Zeleni korak. To je ekološka akcija skupljanja starog papira i plastičnih vrećica koja ima za cilj osvijstiti nas o važnosti ekologije i očuvanja okoliša. Akcija traje od 29. travnja do 15. svibnja. Košare u koje se mogu odložiti, stari papir i vrečice, nalaze se u školskim hodnicima. Pozivamo sve zainteresirane da se uključe u spomenutu akciju kako bi skupili što više starog papira i plastičnih vrećica te kako bi očuvali prirodu u kojoj i od koje živimo.

 

SADNJA VRTA

Globovci su danas, 30. travnja posadili mali vrt iza škole. Pomagala im je učiteljica Ljiljana Panjević. Posadili su malo krastavaca, luka, rajčice, cikle, peršina itd.. Svega po malo. Bilo je zanimljivo, proveli smo neko vrijeme na zraku i suncu, a i naučili smo kako se što sadi. Učenice su bile izuzetno vrijedne.

 

PREZENTACIJA AKTIVNOSTI POVODOM OBILJEŽAVANJA DANA PLANETE ZEMLJE

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, 25. travnja, održali smo prezentaciju svih aktivnosti odrađenih povodom obilježavanja toga Dana. Globovci su, također sudjelovali sa izviješćem o akciji Zelena čistka te su napravili rad od plastelina koji je označavao Zemljinu sferu. Ostale skupine su izrađivali plakate vezane na tu temu.

 

ZELENA ČISTKA

Pokazali smo da zaista volimo svoju zemlju te da da smo voljni dati sve od sebe kako bi bila što urednija i ljepša. U petak, 19. travnja, Globovci su se uključili u akciju Zelena čistka te su se bacili na čišćenje okoliša. Učiteljica biologije, ravnateljica, domar te 30-ak Globovaca očitili su dio šume. Ovim putem zahvaljujemo i općini Cetingrad što su nam pomogli dopremiti kontejner na pravo mjesto i u pravo vrijeme. Učenici i njihovi voditelji napunili su cijeli kontejner, no nisu uspjeli sve počistiti. Smeća je dosta i bez obzira na puno malih složnih ručica, još ga je ostalo. 

Trebalo bi ovakve akcije češće održavati kako bi nam krajolici bili što ljepši i očuvaniji.

 

ČIŠĆENJE AKVARIJA

Kao i uvijek, naši Globovci pokazuju koliko su vrijedni. Danas, 9. travnja 2013. godine očistili su akvarij u školskom predvorju zajedno s učiteljicom Ljiljanom Panjević i domarom Ivicom Štajduharom. Učenici su se pobrinuli kako bi naše male ribice mogle biti uživati u čistoj vodi te kako bi imale što za jesti.

 

RADIO EMISIJA

S obzirom da su Globovci bili vrijedni tijekom cijele godine, naši novinari su im posvetili jednu radio emisiju. U petak, 5. travnja 2013. godine, na Radio Slunju, novinari OŠ Cetingrad održali su emisiju pod nazivom Globe koja je bila posvećena radu Globe grupe te međužupanijskoj smotri koja je održana 11. ožujka u Delnicama. Učenici koji su vodili radio emisiju su: Nikolina Grdić (7. razred), Magdalena Kučinić i Dorotea Bogović (6. razred).

 

SKUPLJANJE BATERIJA

Obilježavanjem Svjetskog dana vode Globovci su još jednim primjerom pokazali svoju osvještenost. 2012. godine započeta je akcija "Sakupljanje starih baterija" koju i ove godine nastavljaju učenici Globe programa. U kutiju, predviđenu za sakupljanje baterija, spremaju se stare baterije kako se ne bi bacale u smeće i zagađivale okoliš. Bravo Globovci!

 

SVJETSKI DAN VODA

Učenici Globe grupe obilježili su i Svjetski dan voda, 22. ožujka 2013. godine. Na satu izvananstavnih aktovnosti prikupili su potreban materijal (fotografije i tekst) te su zajedno s učiteljicom Ljiljanom Panjević izradili plakat kako bi pokazali svoju osviještenost.

 

GLOBE SMOTRA

11. ožujka 2013. godine učenici OŠ Cetingrad sudjelovali su na međužupanijskoj Globe smotri u Delnicama. Uz njih i ostale osnovnoškolce, sudjelovali su i učenici srednjih škola. Naši učenici su preko Power point prezentacije demonstrirali rad Globe grupe tijekom prethodne godine u kojem su iskazali mjerenja temperature zraka (minimalna, maksimalna, trenutna), vlagu zraka, tlak zraka, količinu oborina i pH oborina te mjerenja biometrije koja su se vršila u šumi Mišković brijeg gdje se određivalo: pokrov drveća, pokrov prizemnog sloja, dominantne i kodominantne vrste drveća, visina stabla i prsni promjer stabla.

Za prezentaciju naše škole zaslužni su sljedeći učenici: Nikolina Grdić (7. razred), Magdalena Kučinić i Livio Gašparin (6. razred) te njihova voditeljica, učiteljica biologije, Ljiljana Panjević.

Sljedeći plan Globovaca je proširiti aktivnosti za sljedeću godinu te već sad vrijedno početi promatrati i prikupljati materijale koji će im trebati za sljedeću međunarodnu smotru na kojoj se, također, planiraju predstaviti. Sretno Globovci!

 

DAN SJEĆANJA NA HOLOKAUST

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Naši Globovci su se, također, podsjetili svih žrtava nacističkih režima te su im odali počast praćenjem zasađenih šafrana ispred škole. Škola je od rujna prošle godine uključena u međunarodni projekt  "Šafran"  koji u Hrvatskoj organizira Memorijalni centar Jasenovac. Žuti šafrani svojom bojom podsjećaju  na svu djecu koja su umrla u Holokaustu.

 

TražilicaE - dnevnik

Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 11. 2011.

Ukupno: 294454

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča

Forum

Korisni linkovi
Dnevni tisak


Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
preskoči na navigaciju